Lönegarantin regleras i en Lönegarantilag (1991:497). Lönegarantin omfattar statlig behandling av arbetstagarens fordran hos en arbetsgivare som försatts i konkurs.  Lönegarantin omfattar ren lön samt därtill hörande löneförmåner herunterladen diese.

Lönegaranti beviljas upp till 100 000 kr.

 

Kommentar:

På förekommen anledning (Leksand och Timrå) kan upplägget ifrågasättas.  Är det rimligt att idrottsklubbar ska kunna köpa elitspelare de egentligen inte har råd med och som drar löner på nästan 150 000 skr/månad, för att sedan gå i konkurs och låta statens skattebetalare betala deras löner under rekonstruktionen nero express gratisen nederlands?

http://www.idrottensaffarer.com/kronikor/2013/06/fel-form-av-statligt-stod-till-elitidrott

Satt i system blir det ett sätt att låta skattebetalarna stå för notan av att via de dyrast toppspelarna klättra i rankinglistorna herunterladen.

Min aversion mot mediacirkusen kring lagsporterna finns visserligen där någonstans i bakgrunden, men detta till trots kan jag inte tro att det var så här konstruktörerna av lönegarantin hadde tänkts sig att trygghetssystemet skulle användas fix it herunterladen?

Eller så var det det ?

I vilket fall tycker jag det är oanständigt.